2025-01-18
Var rädd om igelkottarna
Igelkottar är rödlistade (utrotningshotade) i Sverige. Vi har en liten stam med igelkottar på Ärtholmen, men de verkar minska i antal enligt kolonisters vittnesmål. Det är inte tillåtet att ha robotgräsklippare på området (se ordningsregler) p g a att de kan ge livshotande skador på igelkottar, men även på kräldjur och groddjur, som också är fridlysta. Var även försiktig med trimmer. Kom ihåg att igelkottar gör stor nytta i trädgårdarna, när de jagar t ex sniglar. Här har vi samlat information om hur vi kan hjälpa igelkottarna på bästa sätt.
Underlätta för igelkottar:
- Sätt ut låga skålar med vatten, speciellt torra perioder. GE ALDRIG MJÖLK! Igelkottar är laktosintoleranta och kan få svår diarré som torkar ut dem.
- Se över staket som gunnebo och hönsnät, för att undvika att djuren fastnar. Även om man önskar skydd mot kaniner att komma in – lämna några kryphål in längs gången och mot grannarna, så att igelkottarna kan komma in. På en natt kan en igelkott röra sig över en yta av 1 km för att hitta föda, och nya individer behöver nya revir.
- Säkra dammar så att de får kanter som igelkottarna inte kan komma över, alternativt skapa grunda strandzoner. Det har drunknat en och annan igelkotte i dammar, speciellt de små.
- Stödmata tidigt på våren och i början på sommaren, då de är magra och hungriga efter vintervilan. På hösten kan man stödmata igen så dom får upp vikten tillräckligt för att klara vintervilan. Även torra långa perioder kan det vara läge att stödmata, då det finns för lite föda. Se dock till att det är igelkottar och inte fåglar eller råttor som äter upp maten (se tips längre ner).
- Städa inte för mycket i trädgården. Ha gott om buskage och täta rabatter. Bygg kottehus eller matstationer. Dessa får dock inte ligga så att vårsolen värmer upp för snabbt, då vaknar de för tidigt. Det absolut bästa är att bara lämna tillräckligt med löv i kanterna så att de kan bygga bon själv. Inte enbart vinterbonader, utan honorna behöver bon för att föda ungar i.
- Låt igelkottar med ungar, samt deras bon vara ifred! Honor kan lätt överge sina ungar om de blir stressade.
Om man hittar en skadad igelkotte:
Ensamma igelkottungar innebär inte att mamman har övergett dem. Observera först om den är pigg eller om mamman är i närheten, innan du rör dem. Det brukar synas om en igelkott är skadad eller sjuk. Det är onormalt att de ligger fullt öppet och oskyddade dagtid, eller ligger på sidan lealösa. Har det varit en svalare natt kan de sola lite utanför sitt bo, för att få upp värmen. Petar du lite på den brukar en frisk kotte få fart och lulla iväg.
- Leta efter synliga skador. Kontrollera att de inte har blivit angripna av fluglarver. Larver och ägg syns rätt tydligt, speciellt kring sår och ögon. Ring då viltvårdare och se om de har möjlighet att ge dem vård, annars tipsar de om jägare som hämtar för avlivning. Om du noterar att igelkottarna har diarré bör du också kontakta viltvårdare för råd.
- Ge värme. Igelkottar kan lätt bli nerkylda, speciellt de små. Lägg igelkotten i en korg/låda och täck med en handduk, så att inte flugor kommer åt att lägga ägg. Fyll en PET-flaska med varmt vatten och trä en strumpa över så att inte igelkotten bränner sig. (Fortsätt att kolla efter fluglarver, som lättare kläcks i värme.) Kontrollera med termometer att det inte blir för varmt.
Har du handdukar i botten av lådan, se till att byta ofta om de kissar och bajsar. - Ge vatten. När Igelkotten fått upp värmen är det vatten den behöver för att komma igång. Rör i lite honung om den inte vill dricka. Du behöver inte ha bråttom att få i den mat.
- Ge mat. Igelkottar kan vara rätt kräsna när det gäller mat. Kattmat är det bästa du kan ge, både torrfoder och blötmat. Du kan göra den aptitligare med äggula om den inte vill äta.
- Loppor och fästingar kan plockas bort, så att de inte besvärar igelkotten. Använd inte lusmedel avsedd för katt eller hund, speciellt inte för ungar, då mamman inte kan känna igen deras doft. Loppor och löss är oftast värdspecifika och inte intresserade av människor. Men använd ändå handskar och tvätta dig ordentligt, så inte bakterier och salmonella smittar dig.
- Kontakta viltvårdare. Man får inte behålla en igelkott i mer än 48 timmar. Viltvårdare ger extra stöd och besvarar frågor, tills de kan hämta den för vidare vård. Be om att få den tillbaka för utplacering om den överlever.
Telefonnummer till KFV-Skåne sydväst är 0763-13 81 28. Om ingen svarar, skicka ett sms! Mailadress är info@kfv-sydvast.se
Vad äter igelkottar?
Vuxna igelkottar: Matas med kattmat – kött eller fågel, men inte fisk. Såväl torrfoder som blötfoder (burkmat) går bra att ge. Blötfoder kan eventuellt drygas ut med en liten mängd havregryn. Torrfoder bör blötas upp med lite vatten, för att mer likna deras naturliga föda och för att torrfoder ofta är utdrygat med spannmål. En vuxen igelkott kan äta mycket under en natt, upp till 2 hg foder. Tillgång på friskt vatten är nödvändigt. Mjölk får inte ges eftersom igelkottar inte tål laktosen i mjölken. Inget honungsvatten utomhus – bin kan smittas av sjukdomar.
Försök aldrig att tvångsmata en vuxen igelkott som inte vill äta själv. Tvångsmatning innebär en svår stress för vuxna igelkottar. Om en igelkott inte vill äta eller dricka kan man istället blanda i honung (om du är inomhus) i mat och vatten för att öka smakligheten och locka igelkotten att äta.
Igelkottsungar: Torrår är speciellt problematiskt för övergivna ungar då de varken får tillgång till mjölk från mamman eller daggmask. Övergivna ungar är oftast uttorkade och undertempererade. Ett undertempererat djur har svårt att tillgodogöra sig föda och kroppstemperaturen kan inte regleras om djuret är uttorkat. Därför måste man först ge kroppsvarm vätskelösning via munnen, droppvis mellan framtänderna eller i munvinkeln. 10 % av kroppsvikten ges en gång per timme tills djuret blir aktivt. Använd pipett (finns att få gratis på apoteket eller kontakta Miljögruppen). Igelkottungar har inte samma sugförmåga som andra däggdjur, så var försiktig, så inte för mycket för fort kan leda till att vätskan hamnar i lungorna i stället för i magsäcken, vilket leder till lunginflammation och död.
Det är lätt att ungarna blir blöta på hals och mage i samband med matning, om de matas i ryggläge. Försök istället att mata dem stående och gärna med någon form av ”haklapp”. Om de blir blöta och kladdiga måste de tvättas med ljummet vatten och torkas för att undvika hudinfektion.
OBS! Stödutfordrar du ute är det bra att lägga skålen under ett bord eller i en låda med ingång, annars kommer fåglarna som ett brev på posten. Håll matplatsen under uppsikt hela tiden, då råttor också lockas till maten!