2025-01-18

Invasiva främmande växter

Invasiva främmande växter är växter som inte funnits naturligt i vårt land tidigare. Dessa sprider sig ohämmat och är ett hot mot våra inhemska arter. En viktig regel är att inte sprida några trädgårdsväxter alls i naturen. De växter som blivit ett reellt hot i Sverige har uppförts av Naturvårdsverket på en nationell lista, och får varken säljas, bytas, odlas eller spridas vidare. På flera håll bekämpas de av länsstyrelserna. Under 2025 och 2026 kommer vår svenska lista att utökas ytterligare. Vi har ett ansvar att känna till dessa arter och se till att de inte odlas på vårt koloniområde, och det ligger på varje enskild arrendator att ta bort dessa växter på vårt område. Vi har listat de mest relevanta för oss nedan.

Läs mer om invasiva främmande växter:  https://for.se/invasiva-frammande-vaxter/

De flesta av dessa växter kan vi själva ta bort. Men det bör ske på rätt sätt för att inte riskera att oavsiktligt sprida dem vidare. En huvudregel är att aldrig slänga några växtdelar på komposten eller i vår gemensamma trädgårdscontainer. Paketera dem i plastsäckar och släng i container för brännbara hushållssopor. Det finns ett undantag, som ingen får hantera själv och det är parkslide. Klicka på rubriken för vardera lista för att läsa mer om var och en av växterna, samt lära dig hur du identifierar dem.

Redan förbjudna i EU:
Jättebalsamin, Impatiens glandulifera – slå av blommor, gräv upp
Sidenört, Asclepias syriaca – samla frökapslar, gräv upp (anv. handskar)

Som troligtvis kommer att ingå på den nationella listan 2025/2026:
Blomsterlupin, Lupinus polyphyllus – slå av fröställningar, gräv upp (Regnbågslupin är okej att ha)
Höstgullris, Solidago gigantea – slå av blommor, gräv upp
Kanadensiskt gullris, Solidago canadensis – slå av blommor, gräv upp
Parkslide, Fallopia japonica –  bekämpa ej själv! Invänta information från styrelsen.
Vresros, Rosa rugosa – gräv upp (hybridsorter är okej att ha)

Lista med dammväxter som man inte bör ha.
Under 2025 och 2026 kommer Miljögruppen att inventera Ärtholmen för invasiva växter, främst parkslide. Maila artholmen.miljo@artholmen.org om ni önskar hjälp med identifiering eller misstänker parkslide på er tomt eller i närheten.