Miljö- och studiegruppen program 2024
(Kompletteras kontinuerligt)
- 21 juli Filmvisning ’Outgrow the System’ vid dansbanan
- 23 juli Barnaktivitet – frösådd och pyssel med vindsnurror (Ärtebo)
- 29 juli Visning av egengjorda regntunnor
- 3-4 september Återvinningsdagarna (gräsmattan utanför vaktis)
- 1 september Mustning (Ärtebo)
- 22 september Mustning (Ärtebo)
Filmvisning ’Outgrow the System’
Söndagen den 21 juli bjuder Ärtholmens Miljö- och studiegrupp in till filmkväll på Ärtholmens dansbana på tema miljö och hållbarhet. ”Ändra systemet, inte klimatet” är ett vanligt slagord inom klimatrörelsen. Men vilken typ av system vill vi egentligen ha? Mitt i mänsklighetens värsta kris står pionjärerna redo. Möt de nya ekonomiska perspektiv som har potential att förändra världen i grunden. ’Outgrow the system’ har visats på biografer i hela världen och filmaren och regissören Cecilia Paulsson kommer vara på plats för samtal efter visningen.
19:30 Mingel med popcorn (ta med egen dricka).
20:00 Kortfilmen ’Hål’ (9 min) av kollektivet LAJA
20:30 Kortfilmen ’Precious Balance Walk’ (13 min) av det intuitiva konstprojektet I Still Live in Water (Felicia Konrad/Johan Haugen)
21:00 Filmen ’Outgrow the system’ (58 min) av Cecilia Paulsson, Anders Nilsson, RåFILM
22:00 Samtal med en av regissörerna: Cecilia Paulsson
Webbsida: https://rafilm.se/outgrow-the-system
Vi välkomnar donationer till filmen. Swisha valfri summa till 1235681879 (Råfilm). Märk donationen ”Outgrow”. Vi tackar Anna Bokström som arrangerat kvällen.
23 juli Barnaktivitet – frösådd och pyssel med vindsnurror
Vi träffas vid Ärtebo (mitt emot dansbanan) tisdag 23 juli kl.14-16. Jonathan Ringström leder barnaktiviteten och tar emot er. Tillsammans med era barn lär vi dem att vika egna såkrukor och så ärtor, sallat och någon sommarblomma. Vi tillverkar var sin vindsnurra, som kan placeras för att hålla fåglarna borta från odlingen. Allt material finns på plats.
Det går bra att sätta på kaffe eller te, ta med lite fikabröd/frukt om ni känner för det. Swisha gärna 10 kr, för att sponsra materialet. Anmäl er till artholmen.studier@artholmen.org, så att vi kan beräkna materialet.
Pssst! Vi ser gärna att ni föräldrar föreslår aktiviteter ni vill göra tillsammans med era barn här på Ärtholmen. Det är jätteroligt om barnen får lekkamrater på området. Vi ordnar med förutsättningarna, om ni kan tänka er att ställa upp på plats. Maila oss för intresse.
29 juli Visning av egengjorda regntunnor
Måndag den 29 juli kl.18, visar Jonathan Ringström upp hur han kopplat sina regntunnor till stupröret. Tunnorna är seriekopplade och han har även byggt en självbevattning in till växthuset. Kom till stuga 208 på Åkerögången (nära ingången närmast Coop). Visningen är till för de som tidigare köpt tunnor att montera, men även för er som är nyfikna på hur det fungerar att bygga egna regntunnor. Blir det många, kan vi visa några i taget, så passa på att titta runt på andra återbruksprojekt i trädgården under tiden. Ta med anteckningsblock och ta bilder, för minnesanteckning.
(Information om hur man bygger/kopplar regntunnor släpar fortfarande efter, men kommer på hemsidan.)
3-4 september Återvinningsdagarna
Som tidigare år kan ni välja att återbruka sånt som annars skulle ha slängts. Vi står vid gräsmattan utanför vaktmästaren. Kom förbi oss först och se om du har något värt att återbruka och se vad ni kan fynda åt er själva. Vi tipsar om vad man göra. Det kostar ingenting – syftet är att förlänga livet på saker, spara på jordens resurser och även dra ner på kostnaderna för föreningen.
Saker värda att återbruka:
· Inredningsdetaljer och utemöbler
· Byggmaterial
· Trädgårdsredskap, verktyg och krukor
· Dynboxar, komposter, kärror, galler, stöd, pallkragar – även om de är lite trasiga brukar de gå åt till odlingslotterna
· Cyklar
· Barnleksaker
· Vi tar gärna emot pysselmaterial som kan användas till våra workshops i Miljö- och studiegruppen.
Psst! Försök skänka bort saker i våra Facebookgrupper innan Återvinningsdagarna, så blir det mindre svinn och mer hanterbart. Och vill du hjälpa till en stund är det bara att höra av sig till oss eller komma ner. Vi har skitroligt, fikar och lär oss en massa – framför allt träffar vi mycket trevliga kolonister!
1 och 22 september Mustning av frukt
Som tidigare år kör vi mustning av äpplen och päron två söndagar i början och slutet av september kl.11-16. (OBS! Om ingen står kvar på väntlistan, slutar vi tidigare – kom inte i sista minuten.) Du mustar din egen frukt och tar med musten hem i egna flaskor/hinkar med lock. Frukten ska vara tvättad innan. Kom till Ärtebo (mitt emot dansbanan) och skriv upp er på väntlistan. Funktionärerna visar er hur det går till. Det kommer att serveras fika för självkostnadspris. Vill du baka en äppelkaka dagen till ära är det mer än välkommet. Kul att byta recept med varandra.
Psst! Den färdiga musten står i några dagar i kylsDet går bra att skänka frukt till mustningen, som går till funktionärerna för deras insats och för att drickas under dagen. Skänk frukt genom att maila oss någon dag i förväg, så att vi kan hämta eller kom ner och lämna direkt. (Inte alltid vi hunnit hämta all frukt, då vi behövts på plats.) Det är tufft att volontära en hel dag, så vi välkomnar fler funktionärer både för att hjälpa till med mustningen och att servera fika. Maila till artholmen.miljo@artholmen.org .kåpet, men man kan även pastörisera den för längre hållbarhet upp till ett år. Det gör man enkelt genom lätt uppvärmning på din spis. Här läser du allt om mustning och pastörisering. https://www.kiviksmusteri.se/om-applet/foradling/vad-ar-must/gor-din-egen-appelmust/