Utvecklingsgruppens tankar, tips och råd om hushållning av vatten
Vatten är en livsnödvändig resurs. Därför är det viktigt att hushålla med vatten och dessutom självklart att vi inte förorenar vattnet med kemikalier och gifter. Kostnaden för det vatten som Ärtholmens Sommarstad förbrukar är en av de största posterna för oss. Mest troligt är att kostnaden för kommer att öka i framtiden eftersom avloppsystemen kommer att kräva utbyggnad. Då har vi ett större ekonomiskt incitament att spara på vatten. Därför bra att redan nu använda vatten på ett resurseffektivt sätt.
Gruppen anser att det är bättre att vi Ärtholmare agerar utifrån kunskap istället för utifrån förbud. Gruppen föreslår att det arrangeras träffar/föreläsningar så att vi kan lära oss mer och att det sammanställs information och tips. som t ex kan läggas ut på vår hemsida.
- När vi diskar, tvättar och duschar är det viktigt att vi använder miljövänliga tvätt- och diskmedel och att vi inte slösar med vatten.
- När det gäller bevattning så kan vi spara på vatten genom att ta till vara regnvatten. Vi har ju tidigare i år kunnat samköpa vattentunnor i vilka vi kan ta tillvara regnvatten.
- I våra ordningsregler finns rekommendationer om vilka dagar vi får vattna. Gruppen föreslår att man kan överväga att ta bort denna rekommendation.
- Vi kan också spara på vatten genom att vattna vid rätt tillfälle. Bäst är att vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen. I våra ordningsregler rekommenderas vi att vattna mellan 18 och 07.
- En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter. En varm sommardag nås växtrötterna endast av cirka 10 procent av vattnet från spridaren, resten avdunstar. Att vattna med vattenspridare är kanske bekvämt men den sprider inte alltid vattnet där det behövs.
- Det är onödigt att t ex vattna gångarna. Bäst är att punktbevattna då kan man vattna där det behövs som bäst. Riktad bevattning minskar även risken för fuktrelaterade svampsjukdomar och oönskade sniglar som trivs i fuktiga miljöer.
- Täckodling och marktäckning kan tillämpas för att minska avdunstning.
- Gräsmattor mår oftast bra av att inte vara så kortklippta när det är varmt och regnfattigt. Gräsmattor tål dessutom torka väldigt bra och återhämtar sig snabbt. Det kan även gälla vissa buskar som har djupa rötter. Att vattna rejält men mindre ofta gör att växter utvecklar sitt rotsystem djupare och blir då mindre känsliga för ytlig torka.
- När det gäller stora pooler så är det viktigt att täcka över dem. Främst för barnsäkerhet, fåglar och djur men även för att minska avdunstningen och kemikalieförbrukningen. Man måste också veta hur man ska tömma poolen så att miljöpåverkan blir så liten som möjligt. Det finns information om detta på t ex Sydvattens hemsida.